Langkau ke kandungan utama

Jadilah.. janji tak nak perut kosong

Inilah makanan pokcik untuk malam ni.. ringkas.. janji tak nak biarkan perut kosong.. kalau dahulu pokcik suka makan nasi selepas maghrib sekarang ni pokcik dah kurangkan tabiat itu..  Waktu mula buat memang terasa sangat.. 

Bila sampai jam sebelas ke dua belas malam perut mula berbunyi, rasa lapar yang amat dan pedih perut.. Sekarang ini perut pokcik dah boleh membiasakan dengan tidak makan nasi atau makanan berat.. tapi malam ini, pokcik dihidangkan dengan menu ini..setongkol ayam goreng ala-ala kepci, sedikit kentang goreng, secarik daun salad dan sedikit sos cili.. 

Anak perempuan pokcik yang buat.. oklah janji alas perut






 

Ulasan

Roziah @ Cie berkata…
sikitnya cukup tak tu? hihihi
thisni3za berkata…
Sikit pun sedap mknn tu =D
pokcikblogger berkata…
Kalau ikutkan selera memang tak cukup..
pokcikblogger berkata…
sedap.. rasa nak makan banyak lagi😁

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu