Langkau ke kandungan utama

Sup belut dan khasiatnya

Sup Belut... Maaf, pokcik tak boleh makan.. memang tak boleh makan.. Suatu ketika dulu pokcik dah terkena, itu pun dalam kuah laksa.. bila tau kuah laksa itu dibuat dengan belut.. lalu rasa lain macam ditekak.. rasa loya, pipi rasa macam kembang dan ada air liur menitik.. rasa loya yang amat kuat tapi tidak muntah.. Sumpah memang sedap kuah laksa dari belut ni..

Untuk menyiang dan memasak belut ni tidak menjadi masalah pada pokcik.. tak pula rasa gelinya.. untuk makan memang tekak pokcik tak boleh.

Beberapa tahun yang lalu, bini pokcik mengalami sakit radang sendi. Tidak dapat berjalan, kaki dan tangan jadi keras dan mengerekot.. untuk berjalan pokcik yang memapah.. mandi dan segalanya pokcik yang uruskan. Disamping kehospital untuk ubat dan antibiotik, atas nasihat seorang jiran yang arif tentang ubat cara tradisional. Beliau menyarankan pokcik menyediakan sup belut untuk bini pokcik.

Dengan cara diajarnya :-
- Belut dicampak hidup-hidup ke dalam air        
  panas  untuk sekejap waktu... pasttikan belut 
  tidak mati. (bunyi macam zalimkan) tapi nak  
  buat ubat..
- Belut yang masih hidup tadi dipotong  
  kepalanya dan menyiangnya seperti biasa 
  (potong-potong) badannya.

Belut ini, darah dan lendirnya amat banyak.. lendir dan darah ini yang sebenarnya menjadi ubatnya.. Bila kita campak dia hidup-hidup ke dalam air panas untuk sekejap waktu, lendir dan darahnya akan pergi kedalam dagingnya.. boleh lah isinya kita buat sup atau goreng..

Itulah yang diajar pada pokcik dan sesungguhnya ia berkesan serta mempercepat penyembuhan bini pokcik.. Ada juga rakan-rakan pokcik yang telan nentah-mentah hempedu belut




 

Ulasan

Suria Amanda berkata…
Alamak....seram plak bayangkan....

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu