Langkau ke kandungan utama

Daun Misai Kucing goreng celup tepung

Daun misai kucing goreng celup tepung ni menjadi kesukaan anak lelaki keempat pokcik dan adik perempuannya yang sorang tu. Bila dia orang rasa nak makan dia orang pergi petik daun pokok ni dibelakang rumah. Pilih pucuk yang muda beserta bunganya sekali.

Bukan sepohon pokcik tanam tapi berbelas belas pohon dibelakang rumah tu jadi tak menjadi masalah bila dia nak makan. Pergi petik saja.


Anak pokcik dua orang ni dah diajar oleh emaknya bagaimana nak goreng daun ni.. pokcik tumpang makan yang anak anak pokcik buat.

Dalam dok kalut dia orang nak buat tadi terlupa yang stok telur dah habis. Tak menjadi halangan kerana stok telur ayam kampung kat reban tu banyak.



Cara buat cukup senang. Tepung ayam goreng yang siap dibeli kat pasar raya campur dengan telur ayam.  Gaul biar berpalut dan rata, jangan guna air...

Lepas tu goreng... taarraaa.. sIap untuk dimakan.. cicah dengan sos.

Ulasan

Cikla Shahril berkata…
Wah.. lain dr yg lain ni... boleh dicuba...
Ain Athirah berkata…
Baru tau daun misai kucing boleh makan. Apa rasa dia ya pokcik? yg misai tu org panggil apa? boleh makan tak? Dia mcm daun kaduk goreng ke?

theathra.blogspot.my
Lea Azleeya berkata…
E eh... boleh buat camni ye.. sedap ke pokcik?? Kene cuba ni..

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu