Langkau ke kandungan utama

Pokok Sireh cina goreng


Sireh cina goreng. Bila pokcik upload dua gambar ni dengan tajuk tu. Ramai yang tanya pokcik. Boleh makan ke pokok ni? sedap ke? Bagaimana cara masaknya?

Sebenarnya dah lama pokcik idam nak makan pokok ni. Dah acap kali bersungut kat isteri.

Hari ni dia cuti, ada ruang dia masak jadi dia minta pokcik pungut pokok ni yang sememangnya ditanam didalam pasu, demi menjamin kebersihannya. Kalau melata atas tanah rasa macam tak bersih je

patutlah tadi beria sangat ajak pergi pasar nak beli ikan masin. Dibelinya ikan gelama masin.

Masa dia masak taklah pula pokcik tengok. Tapi bila rasa masakan lebih kurang rasa macam kailan goreng ikan masin. Cuma pokok ni rasa lebih lembut lagi.

Orang tua jiran sebelah rumah pokcik sentiasa amalkan ulaman ini. Katanya baik untuk saraf dan gout.

Ulasan

Unni anje berkata…
btl tu baik tuk saraf.. bos unni amalkan ni
Unknown berkata…
Assalamualaikum..boleh tk kalau saya nk bli dari en pokok sireh cina

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu