Langkau ke kandungan utama

Kursus Fotografi & Asas Photoshop


Tadi, seharian pokcik berada di tempat Kursus Fotografi & photoshop asas di KRT Seberang Jerteh,..Bukan sebagai peserta kursus tetapi sebagai pembantu fasi... Program bermula jam 9.00 pagi dan berakhir jam 5.00 petang




Pada sebelah pagi bermula jam 9.00 kursus asas bermula dengan Tuan Haji Alias b. Ab. Ghani guru besa SK Kampung Amer memulakan tugas sebagai fasi.. beliau merupakan bekas guru pokcik dahulu. Selepas itu sahabat pokcik, Cikgu Yusri pula menyambung tugas sebagai fasi.. 
 

Sesi pembelajaran Photoshop bermula jam 3.00 petang disampaikan oleh petugas Pusat Internet 1M. Jam 5.00 petang Timbalan Pengarah JPNIN negeri Terengganu merasmikan kursus dan menyampaikan sijil kepada peserta kursus.
 

Pokcik pun tak naklah upload banyak-banyak gambar kat sini...  layanlah sekeping dua aje gambar.. 


Ulasan

PeRdU cINta berkata…
Wah seronoknya...ambil gambar salah satu terapi..
Wak Lat berkata…
wahh., warga emas pon masih gigih belajar fotografi & photoshop tuuh., tahniah pokcik jugak ;p

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...