Langkau ke kandungan utama

Petai belalang belakang rumah



Petai belalang belakang rumah dah makin besar dan tinggi.  Petai belalang ni tak ramai yang suka memakannya. Anak-anak pokcik pun kurang gemar kalau dimakan buat ulam cicah sambal atau budu tapi kalau dicampur dengan  bersama-sama ulam lain dalam nasi kerabu memang tak cukuplah jawabnya.

Kalau dulu pokcik suka sangat makan benda ni, dibuang isi dari papannya cukup semangkuk terus masukkan dalam bekas budu campur dengan hirisan kecil cili kampung... jawabnya macam nak meletup lidah ni.




sejak dua menjak ni.. pokcik dah tak berapa minat untuk makan benda ni. Bukannya apa pokcik alah dengan benda ni. Bila makan aje, tak kiralah sikit atau banyak... makan akan adalah perubahan pada diri pokcik, gatal mata, gatal hidung, mata berair (resdung tu) tak sanggup rasanya. 

Tapi kesannya tidaklah sehebat makan ayam kampung. Pernah sekali tu pokcik makan ayam kampung tiga hari tak pergi kerja (1 hari cuti rehat 2 hari MC) sakit kepala sampai demam-demam. Sekarang ni pokcik berhati-hati pasal makan... Doktor kata kenalpasti makanan.

Ulasan

Sheila Adziz berkata…
tingginya pokcik... sy baru kenal petai belalang ni sejak duk kedah... sokmo duk makan ulam, kt sini mcm2 ulam ada.... semua murah2....
pokcikblogger berkata…
kedah dengar cerita makanan lebih murah dari Terengganu. .
Wak Lat berkata…
bila dh berumur nih dh mcm2 penyakit alergik nk dtg pokcik kanns., huhu2
pokcikblogger berkata…
iya lah wak... banyak dah kena kontrol ni
PeRdU cINta berkata…
Lama sangat tak makan petai ni..PC panggil anak petai..hihi..sebab comel2..

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu