Hanya sekadar ingin berkongsi maklumat yang ambo dapat waktu mengunjungi Unit Diettetik HUSM Kubang Kerian baru-baru ini Ambo dinasihatkan menjaga amalan pemakanan harian dengan mengamalkan pemakanan seimbang.
Pegawai Unit Dietetik menunjukkan ambo carta piramid makanan dengan memberi beberapa garis panduan berkaitan dengan pemakanan. Maklumlah sekarang ni dah masuk era usia 40an semuanya kena jaga.
1. Mempelbagaikan jenis makanan dari paras bawah piramid
2. Mengekalkan berat badan dan membuat aktiviti fizikal iaitu bersenam
sekurang-kurannya 3 kali seminggu selama 20-30 minit setiap kali
3. Lebihkan makanan bijirin seperti beras, oat, barli, jagung, sekoi dsbnya.
Jenis kekacang seperti kacang pea, kekacang lentil kacang soya dan
produk soya. Makan buah-buahan dan sayur-sayuran.
Jenis kekacang seperti kacang pea, kekacang lentil kacang soya dan
produk soya. Makan buah-buahan dan sayur-sayuran.
4. Mengurangan penggunaan lemak dalam penyediaan makanan dan
memilih makanan yang rendah lemak dan kolesterol. dalam hal ini ambo
diminta supaya mengurangkan makanan yang berasaskan kari dan gulai
serta makanan yang bergoreng.
memilih makanan yang rendah lemak dan kolesterol. dalam hal ini ambo
diminta supaya mengurangkan makanan yang berasaskan kari dan gulai
serta makanan yang bergoreng.
5. Meminimumkan penggunaan garam dalam penyediaan makanan
6. Menggurangkan penambilan gula
7. Minum air yang banyak setiap hari.
itu yang ambo dapat kongsi apa yang ambo dapat dari unit dietetik HUSM Kubang Kerian baru-baru ini.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan