Langkau ke kandungan utama

Resipi Abah

"Hari ini abah cuti, tak pergi kerja" menjawab pertanyaan anak perempuan ambo seorang ni.


"Kalau begitu, bolehlah abah masak buat lauk hari ni" anak lelaki ketiga ambo membuat permintaan. "Abah masak sedap" sambungnya lagi. Biasalah kalau dah ayik makan masakan emaknya dah cuba pula bertukar arah ingin merasa masakan air tangan abahnya pula



"Ok, balik sekolah nanti kita makan ikan keli bakar berempah, biar abah yang buat" Bagi ambo buat masakan ni cukup senang. Nak tahu resepinya..... Jom ikut ambo..



Mula-mula kita gi pasar beli ikan keli sekilo, agak-agak dalam lima ekor sekilo, biar dia siang.

pastu kita g beli arang .. pastu lagi yang ni jangan lupa kalu tidak memang tak sedap.. heeee..hee.. Rempah ikan bakar satu paket..


Yang ni nak masuk bab bakar pula.. cuci ikan keli tadi sebersih-bersihnya dan diperah asam limau sedikit supaya hilang lendir dan bau hanyir ikan keli tersebut. Lepas tu basuh dengan air kembali dan sejatkan untuk membuang air



Perap ikan keli dengan rempah, masukan sekali garam secukup rasa berserta gula dan sebahagian dari rempah tadi akan dibuat tumisan. Perap selama sejam...



Untuk tumisan pula sediakan bawang merah, bawang putih, sedikit halia dan lada/chili padi dua biji di blender sampai hancur.



Panaskan kuali dan masuk bahan yang dihancurkan tadi ke dalam kuali tanpa menggunakan minyak masak. Masukan  garam, bahan perasa, asam keping dua keping dan gula. Pastikan gula itu banyak sedikit. Biar tumisan kita itu terasa manis dan pedas sedikit.........  biar tumisan itu mendidih sehingga masak.



Bakar ikan keli yang diperap tadi sehingga masak dan letakkan diatas pinggan.....lepas tu kan curah lah tumisan tadi keatas ikan keli tu ....... hah.., tu lah resepi abah untuk anak-anak abah...



Sapa-sapa yang nak cuba pun boleh resepi ini...






Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu