Isnin, 18 Mac 2013

Resipi Abah

"Hari ini abah cuti, tak pergi kerja" menjawab pertanyaan anak perempuan ambo seorang ni.


"Kalau begitu, bolehlah abah masak buat lauk hari ni" anak lelaki ketiga ambo membuat permintaan. "Abah masak sedap" sambungnya lagi. Biasalah kalau dah ayik makan masakan emaknya dah cuba pula bertukar arah ingin merasa masakan air tangan abahnya pula



"Ok, balik sekolah nanti kita makan ikan keli bakar berempah, biar abah yang buat" Bagi ambo buat masakan ni cukup senang. Nak tahu resepinya..... Jom ikut ambo..



Mula-mula kita gi pasar beli ikan keli sekilo, agak-agak dalam lima ekor sekilo, biar dia siang.

pastu kita g beli arang .. pastu lagi yang ni jangan lupa kalu tidak memang tak sedap.. heeee..hee.. Rempah ikan bakar satu paket..


Yang ni nak masuk bab bakar pula.. cuci ikan keli tadi sebersih-bersihnya dan diperah asam limau sedikit supaya hilang lendir dan bau hanyir ikan keli tersebut. Lepas tu basuh dengan air kembali dan sejatkan untuk membuang air



Perap ikan keli dengan rempah, masukan sekali garam secukup rasa berserta gula dan sebahagian dari rempah tadi akan dibuat tumisan. Perap selama sejam...



Untuk tumisan pula sediakan bawang merah, bawang putih, sedikit halia dan lada/chili padi dua biji di blender sampai hancur.



Panaskan kuali dan masuk bahan yang dihancurkan tadi ke dalam kuali tanpa menggunakan minyak masak. Masukan  garam, bahan perasa, asam keping dua keping dan gula. Pastikan gula itu banyak sedikit. Biar tumisan kita itu terasa manis dan pedas sedikit.........  biar tumisan itu mendidih sehingga masak.



Bakar ikan keli yang diperap tadi sehingga masak dan letakkan diatas pinggan.....lepas tu kan curah lah tumisan tadi keatas ikan keli tu ....... hah.., tu lah resepi abah untuk anak-anak abah...



Sapa-sapa yang nak cuba pun boleh resepi ini...






Tiada ulasan: