Langkau ke kandungan utama

Buah Cupu

Mungkin ramai yang mengenali buah cupu tapi mungki ramai yang tidak mengetahui khasiat pokok cupu. Anak pokok cupu boleh mengurangkan/menghilangkan penyakit batu karang. caranya cabut anak pokok ini, bermula dari akar, batang dan daun dicincang dan dijemur kering selepas itu direbus.



Ulasan

Potia Casadelarossa berkata…
sebut buah CUPU sebenarnya ramai yg tak kenal dan tak penah tgk buah ni... tak penah jumpa lagi buah ni kat KL... buah ni kebiasaannya ada kat Kelatan je... bila balik kg sy mmg ada atas pokok ni je sepanjang masa... ekekek... sedap... masam2 manis..
pokcikblogger berkata…
daunnya yang lebat..masa kecil dulu bila main sembunyi-sembunyi saya biasa memanjat dan berlindung dibalik daunnya... satu lagi buahnya yang hijau muda dijadikan sambal ditumbuk dengan ikan tawar.. rasanya masam-masam pedas..
JunAina berkata…
Orang Perak panggil cerupu...

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu