Langkau ke kandungan utama

Berkaitan dengan pemakanan

Semalam ambo gi ko HUSM kubang Kerian. selepas jumpa dengan doktor ambo terus masuk ke Unit Dietetik dan adalah sikit sebanyak ambo tanya khabar tentang tip tip berkaitan dengan pemakanan dan ambo ingin kongsi bersama kat sini.

Kandungan Kolesterol Dalam Makanan Mentah

1.   Sangat Tinggi
      Otak lembu/kambing, Telur Kuning (itik, ayam dan puyuh

2.   Tinggi
      Hati, udang, sotong, mentega dan ketam

3.   Sederhana
      Ayam, daging kambing, daging lembu, sosej dan keju

4.   Rendah
      Ikan  dan susu segar

5.   Sayur-sayuran dan buah-buahan


Kandungan Vitamin A dalam sayur-sayuran

1.   Sangat Tinggi
      Daun turi, cekur manis, daun kari, lobak merah dan daun kelor

2.   Tinggi
      Kau-kei, pucuk ubi kayu, bayam merah, cemperai, daun pudina, kai lan, 
      remayang, kucai, bayam, ketumbar, mengkudu dan pak-coy

3.   Sederhana
      Sawi, lada merah, kangkung, pucuk betik, pucuk jagus, daun bawang, labu merah 
      dan pucuk paku

4.   Rendah
      Kacang panjang, kacang botol, lada hijau, tomato, kacang buncis, daun salad 
      dan batang keladi


Itu sedikit info yang ambo dapat semasa mengunjungi unit dietetik. Setengah setengah dari sayur yang disebut itu pun ambo sendiri tak kenal. apa yang penting ambo ingin kongsi bersama.



Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu