Semalam ambo gi ko HUSM kubang Kerian. selepas jumpa dengan doktor ambo terus masuk ke Unit Dietetik dan adalah sikit sebanyak ambo tanya khabar tentang tip tip berkaitan dengan pemakanan dan ambo ingin kongsi bersama kat sini.
Kandungan Kolesterol Dalam Makanan Mentah
1. Sangat Tinggi
Otak lembu/kambing, Telur Kuning (itik, ayam dan puyuh
2. Tinggi
Hati, udang, sotong, mentega dan ketam
3. Sederhana
Ayam, daging kambing, daging lembu, sosej dan keju
4. Rendah
Ikan dan susu segar
5. Sayur-sayuran dan buah-buahan
Kandungan Vitamin A dalam sayur-sayuran
1. Sangat Tinggi
Daun turi, cekur manis, daun kari, lobak merah dan daun kelor
2. Tinggi
Kau-kei, pucuk ubi kayu, bayam merah, cemperai, daun pudina, kai lan,
remayang, kucai, bayam, ketumbar, mengkudu dan pak-coy
remayang, kucai, bayam, ketumbar, mengkudu dan pak-coy
3. Sederhana
Sawi, lada merah, kangkung, pucuk betik, pucuk jagus, daun bawang, labu merah
dan pucuk paku
dan pucuk paku
4. Rendah
Kacang panjang, kacang botol, lada hijau, tomato, kacang buncis, daun salad
dan batang keladi
dan batang keladi
Itu sedikit info yang ambo dapat semasa mengunjungi unit dietetik. Setengah setengah dari sayur yang disebut itu pun ambo sendiri tak kenal. apa yang penting ambo ingin kongsi bersama.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan