Langkau ke kandungan utama

'Putik baba'



'Putik baba'.  Buah ini merupakan satu makanan pilihan pokcik di zaman kanak kanak di tahun 70an & 80an. Selepas tahun tahun itu pokcik tidak lagi menjadikannya sebagai makanan kudapan.

Tahun tahun itu, kehidupan keluarga pokcik agak sukar.  Dan buah ini menjadi pilihan. Kulit buahnya dikupas, dihiris nipis di cicah dengan garam, gula serta belacan dan dicampur dengan cuka makan di jadi colek buah.. Rasanya sedikit kelat.. Pokcik pun dah lupa rasanya. 

Ramai kanak kanak zaman kini sudah tidak mengetahui bila disebut 'putik baba'. Putik baba sebenar adalah putik buah nangka atau buah nangka yang masih kecil.

Anak-anak zaman sekarang ramai yang mengemari buah seperti gambar dibawah... Kalau diikutkan rasanya yang masam masam manis. Teringat pokcik suatu ketika zaman kanak kanak dahulu pokcik mengemari satu jenis buah yang rasanya hampir sama dengan buah mulberry ini.. Buah gucil, sekarang ini agak sukar menemui pokoknya.



Ulasan

Warisan Petani berkata…
Wak panggil babal (putik nangka)
Etuza berkata…
itu rupanya putik Baba
Sha Mohamed berkata…
owh.. putik nangka boleh dimakan gitu je ye..
Baru tahu.. Sha ada tanam buah mulberry tu..
Mrs. A berkata…
Dah hampir lupa denga putik baba ni pokcik zaman Mrs. A kecik-kecik dulu je selalu sebut putik baba.

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

Gambar Hari Rabu #60 - Anak burung Gembala Kerbau

Anak burung ini ditemui di depan pejabat sekolah pokcik. Dari terbiar begitu dan menjadi santapan sarapan pagi si kucing pokcik ambil dan tiada niat untuk memeliharanya. Pokcik memang tidak minat pelihara burung. Ada beberapa rakan pokcik yang minat pada burung jenis ni..  Mujurlah ada rakan pokcik yang sudi memeliharanya..