Langkau ke kandungan utama

Aidil Adha, jangan makan banyak sangat daging korban


Salam Aidil Adha untuk rakan-rakan blogger.. Ada tak dikalangan sahabat blogger yang mengadakan sembelihan korban tahun ini. 

Pada aidil adha tahun ini pokcik hanya mememenuhi undangan korban dari jiran tetangga dan saudara mara.. tidak pula menjadi tukang sembelih hanya menjadi tukang lapah daging. Stok daging yang diterima dari jiran dan saudara mara yang mengadakan korban rasanya cukup untuk seminggu. 

Takut pula pokcik nak makan daging lembu banyak-banyak, takut nanti mencanak naik tekanan darah tu.. Kolesterol pun kena kawal... maklumlah pokcik ni dah nak masuk lima siri.. semuanya kena kontrol. Waktu muda dulu lemak yang  terapung dalam kawah gulai tu yang pokcik suka sangat makan.

Pada rakan-rakan blogger.. makan, makan juga tapi jangan berlebihan.. lebih-lebih lagi yang dah nak masuk usia lima siri macam pokcik ni.. semua kena jaga..

Salam Aidil adha..



Ulasan

PeRdU cINta berkata…
Salam Aidiladha Pokcik..betul..daging baru ni segar,manis dan panas..boleh makan,tapi berpada-padalah.
apekinahdotcom berkata…
Kita yang muda ni pun takot nak makan daging korban banyak huhu.
Warisan Petani berkata…
Salam aidiladha pokcik
Lisa Nurulain berkata…
betul tu ... daging makan makan gak. jgn terkorban diri lak nti kat hospital sebab bnyak makan daging jadi darah teinggi
sis gee berkata…
betol tu!!makan berpada-pada..ingat hari esok sama.

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu