Langkau ke kandungan utama

Bila terasa nak makan ayam kampung



Bila terasa nak makan ayam kampung. Bukan susah bila duduk dikampung, semuanya dipelihara sendiri. Ayam, itik walaupun tidak banyak dipelihara tetapi bila terasa nak makan gulai ayam atau ituk kampung ni tidak payah pergi cari restoran. Tangkap sahaja seekor dua. 

Sebenarnya isteri pokcik dah seminggu bersungut hendak makan gulai ayam kampung. Tambahan pula hari ni jumaat, semuanya cuti dan ada kat rumah. Jadi adalah kesempatan untuk isteri memasak.

Selepas ditangkap seekor ayam betina pokcik mengajak anak jantan pokcik menemani ke rumah pok sepupu pokcik ni yang tinggal tidak jauh. Bawa ayam untuk dia sembelih. Sebenarnya bukan pokcik tak boleh sembelih ayam ini tapi pokcik rasa sedih. Ayam ni terlalu jinak dengan pokcik... bukan setakat jinak tapi cukup manja.. heh.. betul ke..

Pokcik tak makan gulai tu... pokcik rasa segan.

Ulasan

Puteri Kenari berkata…
sentimentallah pokcik.Kalau ayam yang saya bela,saya yang lapah bulu,layur,potong dan masak.Makan pun selera je.Tapi tak sembelihlah...itu bukan kerja saya.Tapi kalau saya yang nak sembelih mesti tak sampai hati.
pokcikblogger berkata…
Betullah rasa sedih, ayam ni yang saya dok main tiap-tiap petang
SukaSedap MY berkata…
mesti ada rasa tak sampai hati nak makan kan
pokcikblogger berkata…
aha... betullah sampai hati

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu