Pokok roselle pokcik yang ditanam tu lebat sungguh berbunga... bukannya banyak yang pokcik tanam, adalah dalam tiga pokok.... dari membazir begitu sahaja bunganya pokcik pun cubalah buat air dari bunganya... itu pun setelah bertanya dari mak macam mana cara nak buat.
Rupanya bukan susah sangat nak buatnya.... Kelopak bunga roselle ni disiat atau koyak lepas tu masukkan dalam periuk... campur air kalau tiada air gerenti tak jadi. Selepas air mendidih barulah dimasukkan gula.... jeng.. jeng jadilah sirap roselle..selepas ni pokcik nak buat jem dari roselle pula.
(p.s. botol atas tu pokcik guna botol air mineral je)
2 ulasan:
kelopak yang disiat tu, dibuang atau diblender sekali lepas rebus tu?
http://acikwatie.blogspot.com/
Kelopak ni nak blender pun boleh tapi pokcik selepas siat trrus rebus gitu je
Catat Ulasan