Langkau ke kandungan utama

Kemarau, air tasik pun mulai kering

Sudah agak lama pokcik tidak berkunjung ke Tasik Durian Telur ini. beberapa hari yang lalu pokcik sempat singgah ke tasik ini. Tujuannya hendak berjumpa seorang sahabat yang memelihara ikan sangkar. Hendak membeli sekilo dua ikan segar peliharaan beliau.

Tak sangka pula kemarau yang panjang sejak sebulan dua ini tanpa hujan yang lebat menyebabkan paras air tasik menjadi sebegitu cetek.


Dulu tasik ini menjadi satu tempat pancingan popular pokcik. Tapi dapat maklumat dari sahabat pokcik ini tempat ini memang popular untuk pancingan tetapi untuk mendapat ikan sebarau, lampam dan toman agak sukar. Ikan yang biasa ditangkap ialah jenis peacock bass. Peacock bass ini bukanlah  penghuni asal tasik ini sebaliknya ianya adalah ikan yang dilepaskan ke tasik ini dan cepat membiak serta cepat juga memusnahkan populasi ikan asal.


Tasik ini juga menjadi pilihan untuk pasangan yang baru berkahwin untuk merakamkan saat indah dalam hidup mereka.Waktu sampai sini pun ada dua pasangan pengantin sedang dirakam oleh jurufoto mereka.

Ulasan

PeRdU cINta berkata…
Cantik kawasan dan pemandangan tasik ni..tempoh hari PC balik kampung,,parit depan rumah pun kering..merekah tanahnya.Allahu.
Sha Mohamed berkata…
Makin panas sampai mengering air tasiknya ye pokcik..
Cantik gambar yang pokcik amik..
Warisan Petani berkata…
Indah pemandangannya

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

Terima kasih atas ucapan dari rakan-rakan

Hari ini hari lahir pokcik yang ke ???... maka facebook pokcik dihujani dengan ucapan dari rakan-rakan. Rasa terharu dengan ucapan dari rakan-rakan kerana mereka ini adalah sebahagian dari penyeri hidup.. Hari hari lahir pokcik yang ke 50 tak nak berahsia.. genap-genap 50 tahun, lahir tahun 1969. Bulan dan tahun yang penuh dengan sejarah negara.