Langkau ke kandungan utama

Puasa bukan halangan


Balik dari kerja petang tadi, seperti biasa pokcik kebelakang rumah. Menyiapkan empat batas untuk ditanam dengan kangkung.. ikut pusingan 20 hari boleh tuai.. Dalam kiraan pokcik 21 @ 22 ramadhan nanti dapat dituai.

Penat tu adalah sikit sebab mentari masih lagi gagah memancar cahayanya walau pun segalah diubun kepala..

20 hari yang lalu dibatas yang lain..empat batas pokcik tanam kangkung.. selepas dituai dapat 14kg.. dengan harga RM3 ditolak kepada pemborong pokcik dapat RM42.. jimat belanja dapur pokcik..



Siap kerja kerja menanam ke rumah. Sampai je kat dapur bini pokcik minta pokcik kerjakan ikan talapia untuk dibuat percik..Berbuka dengan talapia percik pokcik tadi..

Ulasan

Warisan Petani berkata…
ye pokcik, walaupun berpuasa kerja2 bertani kena jalankan juga.
cuma tak serancak masa tak puasa.
Sheila Adziz berkata…
Allhamdulillah... smg pokcik diberikan rezeki tenaga tuk uruskan kebun dan sentiasa diberkati...
mamapp berkata…
Bagus nya pokcik.. semoga tanamam smua gemuk2 berkat bulan Ramadhan ni. Nak sikit talapia sikit boleh. Adapter nampaknya tu

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu