Langkau ke kandungan utama

Hasil dari hobi #35 - Aktiviti berkebun cuti hari wesak

Hari cuti sentiasa dinanti oleh pokcik. Bukan sebabnya hendak pergi melancong makan angin atau seangkatan dengannya. Anak-anak pun dah besar, dia orang dengan aktiviti memasing. Yang ada bersama pun anak bongsu perempuan pokcik dan yang keempat baru berusia empat belas tahun Langkah belum panjang kata orang..  Isteri pula dibandar menguruskan kedai kecil kami.
Pokcik yang kat rumah ni dengan aktiviti berkebun pokcik... cadangnya hari ini nak tanam benih kangkung empat batas (gambar dibawah tu) sementara lima batas dibelakang sana tunggu waktu untuk tuai bila cukup 20 hari, kalau tak silap pokcik pada 17 mei ni..

Sistem ni pokcik guna supaya sentiasa ada bekalan kangkung untuk dipasarkan..barulah belanja dapur pokcik sentiasa ada.. Hari tu pokcik hantar kat pemborong 10kg, duit tu belum lagi pokcik ambil dari pemborong yang merupakan kawan pokcik. Entah berapalah dapatnya.



Cara ni sahabat pokcik tersebut yang ajarnya. Dia nasihatkan pokcik supaya tanam kangkung sahaja. Kangkung 20 hari menjadi kegemaran restoran masakan panas kerana daun dan batangnya yang lembut. Banyak tip yang pokcik pelajari dari sahabat ini.

Gambar bawah batas kangkung pokcik bersihkan, seminggu sebelum tu pokcik taburkan tinja ayam yang pokcik dapat dari penternak ayam pedaging. Pokcik  ratakan batas tersebut dan buat alor kecil melintang dibatas dengan menggunakan papan.

 

Alor dibatas tersebut pokcik letakkan biji biji kangkung. Kalau sebelum ni pokcik pakai tabur je atas batas lagi cepat dan senang berbanding dengan cara ini. Tapi cara tersebut ada masalahnya walau pun cepat. 

1.  Taburan kangkung tidak serata, ada tempat yang padat dan ada yang jarang.
2.   Pokok kangkung tidak sama rata membesar, ini merugikan bila tempoh 20 hari dituai.

Cara ini adalah lebih baik dari cara tabur yang pokcik buat sebelum ini walaupun agak lambat.. Gambar dibawah tu, kangkung tumbuh sekata.
 
Gambar bawah. Empat batas lagi yang pokcik tabur dengan tinja ayam dan menanti tujuh hari lagi untuk pokcik kejakan. Ini semua supaya kangkung yang pokcik nak pasarkan tu tidak terputus dan sentiasa ada..
  
Gambar bawah. Yang berasap tu pokcik bakar sarang telur, tujuannya adalah untuk menghalau nyamuk. Kalau tidak dibuat asap tidak selesa pokcik untuk berkerja dikebun ni.. Hari ni memang cukup baik kerana cuaca mendung memanjang disebabkan hujan yang lebat sehari sebelumnya.. Alhamdulillah rezeki pokcik.. doakan pokcik sentiasa sihat untuk berkebun.. bertani.
 

Ulasan

Mrs Pip berkata…
wah.... seronoknya berkebun ..
suami saya pun suka berkebun,
tapi untuk makan sendiri2 sajalah ...
nak menjual tu, tanah tak cukup besar untuk bertanam.
seronok bila dpt makan hasil tanaman sendiri :)
Warisan Petani berkata…
Usaha tani yang hebat.
Semoga sentiasa suksess.
Semalam pun WP seharian di kebun/dusun.
Pokok durian tengah berbunga sekarang.
Cik Nor berkata…
Singgah blog pcik😊

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu