Langkau ke kandungan utama

Program Jom beli dan makan kuih tadisional

Program Jom Beli dan Makan Kuih Tradisional anjuran penduduk Kampung Raja Besut yang diadakan setiap Sabtu kini mula mendapat tempat dihati pengunjung sekitar sini. Program yang diadakan di Desa Ukiran Besut ini bermula jam 9.00 pagi hingga 12.00 tengahari sehingga kini telah pun berjalan selama empat kali (setiap Sabtu).

Memandangkan sambutan baik yang diterima dari pengunjung tidak salah rasanya suatu masa nanti program ini boleh dimasukkan dalam kalendar pelancongan daerah ini.

Pelbagai jenis kuih-kuih tradisional makanan masyarakat setempat tersedia untuk dibeli oleh pengunjung. Yang menarik perhatian pokcik  ialah Ubi gadung tenyeh atau parut dengan harga RM2.00.Pengunjung juga dihiburkan dengan persembahan silat tari oleh persatuan silat tempatan.

Jadi apalagi.. jomlah berkunjung ke Besut dan masukkan program ini dalam kalendar lawatan anda.

Layan gambar sekeping dua kat bawah....



Ulasan

PeRdU cINta berkata…
Bagus tau pokcik cara macam ni akan menaikkan martabat kuih tradisional kita...

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu