Langkau ke kandungan utama

Majlis Jasamu Di Kenang

Pagi tadi berlangsungnya Majlis Jasamu Dikenang bagi meraikan persaraan salah seorang staff di sekolah pokcik. En. Jahari b. Hamzah merupakan Pengawal Keselamatan Gred KP11 bersara wajib pada 10 Februari yang lalu tetapi disebabkan tarikh tersebut merupakan cuti persekolahan maka majlis sambutan di bawa ke hari ini.

Sempena majlis beliau.... dengan senang hatinya beliau menyumbang seekor lembu sebagai hidangan bagi majlis tadi... Pokcik mengenali beliau bila pokcik ditukarkan ke sekolah ini pada tahun 2008.



Sepanjang perkenalan dengan beliau, pokcik dapati beliau seorang yang aktif menyumbang tenaga dalam kegiatan kemasyarakatan. Berpangkat kapten dalam RELA Kawasan dan merupakan bekas Anggota tentera sebelum menjawat jawatan sebagai Pengawal Keselamatan KP11.


Selepas bersara nanti bolehlah sahabat pokcik ini menumpukan pada penternakan lembu di dalam kawasan ladang kelapa sawit


Ulasan

Ain Athirah berkata…
singgah malam pokcik ! Sihat ka ? huhu
pokcikblogger berkata…
Alhamdulillah, Pokcik sihat Ain..
PeRdU cINta berkata…
Assalammualaikum pokcik...selamat bersara untuk kawan pokcik tu ya..

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu