Langkau ke kandungan utama

Meja Kerja #32 - Biskut Tawar jagung dan Teh 'O'

Tengah hari ni Pokcik tak keluar ke kantin atau ke mana-mana. Cuaca pun redup je, angin kipas siling pun berpusing malas. Di atas meja kerja, cuma ada dua teman setia — sebekas besar biskut tawar jagung lemak berkrim dan secawan teh O panas dalam cawan merah kegemaran Pokcik.

Sambil menjelajah blog rakan-rakan blogger. Agak-agak blog siapa yang sedang pokcik baca dalam gambar tu.. Ada blog yang pokcik baca saja tanpa komen apa-apa. 

Pokcik kunyah satu demi satu biskut tapi taklah habis semua biskut satu tabung tu. Rasa lemak manisnya bertemu pahit teh O — cukup menenangkan. Tak perlu lauk besar, tak perlu nasi panas. Kadang-kadang pengalas perut macam ni pun sudah cukup memberi rasa “hidup sederhana itu indah”.

Entah kenapa, setiap kali kunyah biskut tawar ni, Pokcik teringat zaman dulu — masa kerja baru mula, duit pun tak berapa nak ada. Tengah hari makan biskut cicah teh di pantri pejabat pun dah rasa mewah. Sekarang bila buat semula, rasa tu datang balik.

Begitulah hidup, kan. Kadang bukan pada apa yang kita makan, tapi pada kenangan yang datang bersama setiap suapan.

Ulasan

Ana Jingga berkata…
saya panggil biskut tu roti empat segi haha! Belah utara roti pun panggil roti, biskut pun roti gak pokcik :)

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

Gambar Hari Rabu #60 - Anak burung Gembala Kerbau

Anak burung ini ditemui di depan pejabat sekolah pokcik. Dari terbiar begitu dan menjadi santapan sarapan pagi si kucing pokcik ambil dan tiada niat untuk memeliharanya. Pokcik memang tidak minat pelihara burung. Ada beberapa rakan pokcik yang minat pada burung jenis ni..  Mujurlah ada rakan pokcik yang sudi memeliharanya..