Langkau ke kandungan utama

Berkali-kali menuai hasil


Bayam dan kangkung sentiasa menjadi pilihan bagi pokcik untuk djadikan sebagai tanaman utama. Ini disebabkan ruang yang sempit dan masa yang terhad (kangkung 18 hari dan bayam 30 hari). Pusingan tanaman yang dilakukan diatas batas membuatkan hasil yang dituai untuk jualan tidak putus putus.

Petang tadi pokcik tuai kangkung satu batas dan bayam satu batas untuk dijual kepada sahabat pokcik yang menjual sayuran secara kecilan dan permintaan sahabat disekolah serta pengusaha kantin sekolah pokcik.

Alhamdulillah hasil yang sedikit ini membantu pokcik dalam menyediakan wang saku persekolahan anak-anak pokcik dan juga mengisi petrol kereta untuk berulang alik ke sekolah.

Ulasan

PeRdU cINta berkata…
Kangkung ke bayam ke dua2 kegemaran PC sekeluarga....kangkung goreng belacan....bayam masak lemak...tak pun masak tumis air....nikmat....nikmat..
Normala Saad berkata…
Seronoknya pakcik boleh lepas duit belanja. Saya ni suami cakap tak reti buat duit. Buang duit pandai. Ya la orang nak beli pokok bubga sayang nak jual

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu