Langkau ke kandungan utama

Terung Satok


"Buah apa tu" Satu pertanyaan diajukan sebaik sahaja plastik yang mengandungi buah kekuningan ini pokcik letakkan diatas meja dikantin.
"Inilah dia terung satok atau terung masam, ada juga yang panggil dia sebagai terung dayak" pokcik cuba menerangkan pada beberapa rakan yang berada dikantin. Kebanyakan antara mereka belum pernah melihat terung ini.
"Berbulu buahnya, bagaimana nak makan ni" tanya Kak Yah pengusaha kantin kat sekolah pokcik. 
"Kena beli Gillette ni, buat kikis bulu dia" kata Pok Ku Long sambil tertawa.
"aaahaa.. kena kikis bulu dia dulu sebelum masak" kata ku mengiyakan gurauan dari Pok Ku Long.  
"Masak macam mana ni" tanya Che Lah pembantu tukang Masak Kak Yah.
"Paling mudah celur lepas tu cicah dengan budu, sedap tapi rasa dia masam sikit. Lagi sedap dibuat air asam cicah ikan tawar atau dicampur dalam gulai ikan puyu atau haruan" susah jugak pokcik nak terang kat mereka ni, satu persatu soalan yang dia orang tanya. Rupanya bukan semua orang kenal buah terung masam ni.
"Tak pernah pula tengok pokok terung ni macam mana" kata PK HEM pokcik.
"Pokok ni, berduri diatas daun dan batangnya, lebar daunnya pun lebih kurang terung pipit" terang pokcik pada mereka semua sambil menunjukkan gambar pokok terung ni pada mereka.


Ulasan

Etuza berkata…
Asalm..menarik tumbuhan ni tuan..

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...