Langkau ke kandungan utama

Hari Terakhir Syawal

Hari terakhir dibulan Syawal. Penutup bagi sambutan raya tahun ni, kelab guru sekolah pokcik adakan majlis raya.

Jamuan ala kadar... dibilik guru masing-masing guru bawa sendiri makanan berdasarkan setiap orang telah ditetapkan apa makanan yang patut dibawa.


Jemputan pula, dikalangan warga sekolah.. Guru, staff, guru KAFA, pekerja swasta (tukang kebun) dan pekerja-pekerja kantin.


Ada yang bawa lemang, nasi himpit (nasi Kapit), nasi dagang, roti jala, beledor (agar-agar), tapai dan beberapa jenis menu yang simple. 


Pokcik ni pengemar nasi dagang, jadi dimajlis mana-mana sekalipun yang diadakan, bila saja ada nasi dagang pokcik ketepikan benda lain.

Emmm... pokcik tak bawa apa-apa.. sekadar memenuhi jemputan.


Rasanya lepas ni...  bagi tahun ini, rasanya tiada lagi jemputan atas nama majlis hari raya sebab syawal dah berakhir. Kalau adapun sekali jemputan tentunya dah jadi majlis lain.




Ulasan

Irissha B'princess berkata…
pejam celik tak berasa syawal dah sampai ke penghujung huhu ^_^

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu