Langkau ke kandungan utama

Ubi Jari Buaya

Dah lama pokcik menghilang.. rasanya abaikan sahaja ayat itu. Apa yang pokcik nak bercerita ni tentang Ibu Jari Buaya... Nama pokok ni pun kali pertama pokcik dengar.. dari mana pokok ubi ni dapat nama rasanya pokcik dah dapat tahu... rasanya mungkin dari daunnya yang seakan jari buaya. Pokok ini pernah pokcik temui ditepi sungai dibawah naungan tumbuh-tumbuhan lain.


Sesungguhnya sebelum ini pokcik tidak mengetahui tentng khasiat tumbuhan yang satu ini sehinggalah pokcik bertemu dengan seseorang yang lebih arif berkenaannya atau lebih tepat lagi seorang yang telah mengamalkannya. Beliau mengatakan khasiat pokok ini cukup baik untuk penyakit jantung. Beliau telah mengamalkan meminum air rebusan ubi ini setelah beliau terkena serangan jantung dan Alhamdulillah penyakit jantungnya semakin beransur baik...



Kata sahabat ini tadi, bahawa ubi ini perlu dihiris nipis-nipis seperti asam keping dan dikeringkan. Untuk segelas air panas cukuplah direndamkan satu keping sahaja sehingga air berubah warna... selepas itu bolehlah diminum... 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu