Langkau ke kandungan utama

Pajeri Rebung ulam jeneris

Petang tadi tercari-cari kemana isteri menghilang selepas balik dari kedai... puas bertanya anak-anak .........mereka semua tidak mengetahui kemana menghilangnya ibu mereka...

Sejam selepas itu kelibat isteri menjelma... apa itu ditangan kanan dan kiri....ooopss.. rupa-rupanya ini dia ditangan kirinya dua batang rebung dan ditangan kanannya  seberkas pucuk jenerih untuk dibuat ulam..cicah budu


Resepi Pajeri Rebung
500 g rebung (rebung mentah)
100 g kelapa parut untuk dibuat kerisik
setengah cawan susu rendah lemak
30 g rempah kari daging
5 g bunga lawang
5 g bunga cengkih
3 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah (ditumbuk halus)
2 cm halia (ditumbuk halus)
3 sudu makan gula (ditumbuk halus)
2 sudu makan minyak sayuran
2 sudu makan asam jawa dibancuh bersama setengah cawan air untuk mendapatkan jusnya
1 sudu teh garam

Cara penyediaan kerisik
Goreng kelapa parut tanpa menggunakan minyak hingga kekuningan. Kemudian tumbuk/kisar sehingga lumat. Ini akan menghasilkanlebih 50 g kerisik.

Cara Penyediaan pajeri
1.   Panaskan minyak di dalam kualai dan tumis bahan-bahan yang telah 
      ditumbuk tadi sehingga naik baunya.
2.   masukkan bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis dan kacau.
3.   Masukkan pula rempah kari dan kacau sehingga sebati. Setelah rempah 
      kari naik baunya, masukkan pula air asam jawa dan biarkan seketika.
4.   Selepas itu masukkan rebung, kacau dan biarkan sehingga mendidih.
5.   Apabila telah mendidih, masukkan susu, kerisik, gula, garam kemudian 
       kacau sehingga sebati.
6.   Masak pajeri pada api perlahan dan biarkan seketika sehingga pajeri pekat
7.   Angkat setelah masak dan hidangkan.

Menu hidangan ini untuk dimakan lima orang....... kalau mahu lebih kena 
tambah lebih lagi.....  segala resipi ni bukan ambo yang buat tetapi isteri ambo.





Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu