Langkau ke kandungan utama

Jangan tikam aku

Sehari dua ni pokcik rasa panas hati. Entah rasanya mungkin bukan sehari dah berminggu lama rasanya.

Hari tu rasanya pokcik dah pesan kat kawan "jangan kau tikam aku dari belakang, kalau kau tikam aku dari depan mungkin aku dapat elak. Belakang aku tak nampak". 

Pedih hari tu. Perasaan hancur. Nak marah nak diamuk.. bercampur semua tapi kalau diikut hati mati.

Kata seorang kawan lain "kau dah tua, usah layan amarah itu. Bawaklah bersabar".

"Kalau engkau bolehkah kau sabar" Tanya pokcik.

"aahaa.. aku pun macam engkau. Nak letak kat mana kesabaran itu" kata seorang teman yang lain pulak.

"Aku rasa baik kau letak sabar engkau tu kat SABARiah " Kata aku sambil bergurau.

"Tadi kata nak diamuk, dah tak tahan sabar. Sempat lagi bergurau engkau" kata seorang kawan lagi.

"Ya lah memang aku nak marah. Aku dah bagi tau awal-awal pada dia jangan tikam aku, ni tidak bukan setakat tikam aku dari belakang tapi dikencingnya ditempat luka itu mana tak pedihnya" Kata pokcik dengan nada tinggi. Semua kawan dan teman tadi terdiam..

Ulasan

paridah berkata…
SABAR ITU PERIT RASANYA NAMUN BESAR HIKMAH-NYA
Mrs. A berkata…
Sebagai manusia memang pun sabar itu ada hadnya.

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu